Rafael Alcaraz Ramis Gener 1924- Setembre 2002 (Muro)
Rafael, va ser educat dins d’un ambient musical, el seu pare era component de la banda de Muro (Música Vella) on tocava el baix o tuba, Les primeres lliçons de solfeig van ser impartides per la seua mare. Als set anys, formava part de la banda de música de Muro, on va començar tocant el cornetín i posteriorment, el trombó i bombardí.
La guerra civil, va paralitzar els seus estudis, escolars i finalitzada aquesta, va cursar el batxiller en l’Institut d’Alcoi compaginant-los amb els estudis del piano amb el professor Rafael Casasempere a Alcoi.
A Madrid, cursa els estudis de composició i direcció, en el Conservatori Superior de Música, tenint com a professors a Sr. Ricardo Dorado ( Comandant Director Músic) i de perfeccionament de piano a Sr. Tomas Andrade de Silva.
Per a complementar el seu sou de sergent tocava el piano en “Orquestines” en terrasses i cabarets d’aquella època.
Contínua amb el destí de sergent músic, mentre prepara les oposicions per a director de banda militar, ampliant els seus estudis d’harmonia , composició, contrapunt i fugida, amb el professor, Ricardo Dorado.
En 1958, guanya les oposicions a Director de Banda Militar, passant un breu període com alferez , en l’Acadèmia Militar de Villaverde i en el Regiment de Biscaia 21 a Alcoi. Va ser destinat amb el grau de tinent a Lorca ( Múrcia )

L’any 1963, va ser traslladat a València amb en grau de Tinent Director de la Banda Militar del Regiment Guadalajara 20.
En aquesta plaça va romandre fins a 1970, data en la qual va ascendir al grau de Capità i va ser traslladat a Salamanca, al regiment de la Victòria 28 on va romandre, fins al seu pas en 1983 a la reserva activa de l’exercite, amb el grau de comandant. A Salamanca, va ser professor d’harmonia en el Conservatori de música d’aquella ciutat.
Finalitzada la seua vida militar en 1983, es va retrobar amb el seu poble, on va ser Director de la Unió Musical de Muro entre 1984 i 1985 a requeriment dels seus components als quals va oferir la seua experiència i afecte, com a antic músic d’aquesta banda, des d’on en 1948 inici el seu periple professional.
La seua activitat musical a Muro, consistia en les col·laboracions amb la Unió Musical i a la composició de música festera amb una dilatada composició d’aquest genere musical.
Forma amb diverses persones de Muro, amants de la sarsuela un grup, que va representar diversos espectacles d’aquest gènere. Aquest grup es denomina actualment “ Associación Lírico Musical Maestro Alcaraz “.
La seua labor va ser reconeguda pel seu poble i l’any 2001, on se li tributa un homenatge amb motiu de la celebració del II Centenari de Música de Banda a Muro
En 2002 mor a conseqüència d’un accident fortuit a Muro.

Comments are closed.